Római Katolikus Templom

Római Katolikus Templom – Jászdózsa

 

Az 1777-1782 között épült késő barokk stílusú, Szent Mihály tiszteletére szentelt templomot Anadri Kristóf tarnamérai pallér építette. A szentély és a hajó mennyezetének freskóit 1793-ban Farenzon Ferenc festette.

 

A templom belső berendezése fokozatosan készült el. A II. világháborúban igen megrongálódott, több találat érte. A templom újjáépítésére Bolya Ferenc címzetes kanonok idején került sor, de a tetőszerkezet kicserélése Gulyás Béla esperes idején, a 80-as években fejeződött be.

 

A templom egyhajós, egyenes szentélyzáródású, a főhomlokzat középrizalitjában álló toronnyal. A szentély keleti oldalán sekrestye. Az északi homlokzatán enyhe kiülésű középrizalitban álló toronnyal, amelyhez kétoldalt volutával záródó, felül vázával díszített oromfal kapcsolódik. A szentély keleti oldalán sekrestye. Csehboltozatos belső, a hajó bejárati oldalán karzat.

Falképek: 1793 (Farenson Ferenc), 1882-ben megújítva (Tancsa Lajos).
Berendezés: 18. század vége
Oltárképek: 19. század közepe (Kovács Mihály, Sajóssy Alajos).
Orgona: 1878 (Országh Sándor).

 

Az 1728-ban épült korábbi templom helyén áll (kivitelező: Quadri Kristóf). 1806-ban egy vihar ledöntötte tornyát, amelyet csak 1829-ben építettek fel (építész: Homályossy Ferenc).

 

2012. június 30-án szombaton a Dózsai Napok keretében került sor az ünnepi templomáldó szentmisére Jászdózsán, melyet Ternyák Csaba egri érsek mutatott be. Szentbeszédében arra figyelmeztetett, hogy a külsőleg megújult templom épületének lényege ,hogy itt a közösség lelkileg eggyé tud válni melynek alapja a péteri kőszikla, a Jézusban való élet . A mai bizonytalanságokkal és nehézségekkel küzdő embernek a Péterre alapozott egyház az, ami biztonságot jelent.

 

A szentmisét követően a hívek, közjogi méltóságok és a környék papsága Érsek atyával a település közösségi házában agapéval folytatta az ünnepet. A templom külső felújítása pályázati és egyházmegyei támogatásokból, valamint a dózsai hívek nagy mértékű adományaiból tudott megvalósulni.

 

 


(Szent Mihály főangyal) Plébánia
Cím: 5122 Jászdózsa, Szent Mihály tér 4.
Tel: 57/436-005
GPS koordináták:    Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.