Tehetségek a Jászságban

AlattyánKülönleges tehetségre bukkantak: nyolcévesen a legjobbak közt
 
Nemrég a nagykátai térségi Ki mit tud?-on első lett, egy nemzetközi hegedűfesztiválon pedig ezüst díjat kapott. A nyolcéves Burai Zsolt hegedűjével többször is bizonyított már a Jászság rendezvényeinek színpadán.
 
A második osztályos Burai Zsolt sok meglepetést okoz közönségének, mert korát meghazudtoló módon játszik hegedűjén. Szívesen hívják szerepelni különböző rendezvényekre. Fellépett már többek között az alattyáni falunapon, iskolai programokon, idősek otthonában, a Jászok Világtalálkozóján, sőt már zenekart is vezetett különböző rendezvényeken.
Május 11-én Jászapátin a Jász bálon a beköszöntő zenét Zsoltika fogja játszani. Alázattal, szeretettel, ősi tudással szólaltatja meg hegedűjét. Hegedülés közben eggyé válik hangszerével és a zenével. Előadását a közönség csodálattal hallgatja, és kíváncsian kérdezik, vajon ki lehet a „kis hegedűs”? Zsoltit és szüleit alattyáni otthonukban kerestem fel, a fiú izgatottan készült a beszélgetésre, amelybe az anyukája és az apukája is bekapcsolódott. Elmesélték, hogy a családban nagy hagyománya van a zenének, így nem véletlen, hogy Zsoltit már kicsi korában vonzotta a zene világa. Másfél éves volt a fiú, amikor szülei felfigyeltek arra, hogy a gyermeket nagyon érdekli a hegedű, mindig a hangszerrel játszott. A játék, a zene azóta is kíséri az életét, a mindennapok része.
– A jászberényi Székely Mihály Általános Iskola zenetagozatán tanulok és a Palotási János Zeneiskola növendéke vagyok – mondja Zsolti. – Előbb tanultam meg a kottát olvasni, mint betűket írni és olvasni. Anyukám unokatestvére, Horváth Sándor kezdett el tanítani. Először magyar nótákat, népdalokat tanultam meg, majd jött a klasszikus zene. A zeneiskolában pedig Bernhardt Andrásné, Évike néni tanítványa vagyok. Hálás vagyok tanáraimnak, hogy átadják nekem tudásomat. Első fellépésem egy óvodai bálon volt, akkor nagycsoportos voltam – meséli a fiú.
Elárulta, hogy kedvencei a klasszikusok, nagyon kedveli Brahms V. magyar tánc művét. Az iskolai foglalkozásokon kívül rendszeresen gyakorol otthon is. Nincs olyan nap, hogy ne szólaltassa meg a hegedűjét. Természetesen a többi tantárgyat sem hanyagolja el, kitűnő tanuló.
A sok gyakorlás pedig meghozta a gyümölcsét. Zsolti március 16-án Nagykátán a VIII. térségi Ki mit tud?-on vett részt, ahol hangszeres zene kategóriában első helyezést ért el. A versenyen a Honfoglalást és a Ha én rózsa volnék című dalokat játszotta el hegedűjén.
Korábban, a VII. Nagykátai Ki mit tud?-on klasszikus zene kategóriában indult, és szintén első helyezett lett. A „kis hegedűs” életének egyik legnagyobb megmérettetése volt a Törökszentmiklóson megrendezett III. Nemzetközi Hegedűfesztivál, ahol az első korcsoportban nyújtott teljesítményéért, kötelezően és szabadon választott művek előadásával ezüst minősítésben részesült. Zsolti az első korcsoportba tartozott, ahol 34 versenyző mérte össze tudását. Az első korcsoportba sorolás érdekessége, hogy abban a 2002 előtt született versenyzők vettek részt, Zsolti pedig két évvel fiatalabb volt versenytársainál. Amikor a nyolcesztendős fiút a jövőjéről kérdeztem, nem sokat gondolkozott. Határozottan azt válaszolta, hogy hegedűművész szeretne lenni. Tervei megvalósításában támogatják őt szülei, rokonai, tanárai, és ő maga is mindent megtesz, hogy tovább haladjon az úton, minél jobban megismerje a hegedülés világát, tökéletesítse tudását.


http://http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/bulvar/kulonleges-tehetsegre-bukkantak-nyolcevesen-a-legjobbak-kozt-495551


JánoshidaExperience 

 
A félig jánoshidai félig jászalsószentgyörgyi tagokból álló csapat 1996 augusztusában sok egyéni próbálkozás után elhatározta, hogy zenekart alakít. Rendkívüli célokkal, tervekkel indultak, de pénz és ennek kapcsán felszerelés hiányában, 1997 áprilisában a zenekar megszűnt létezni. Ugyanebben az évben június folyamán sikerült olyan elfogadható felszerelést beszerezniük, mellyel fellépésen már meg tudtak jelenni. Így összeállt egy új zenekar tisztán jánoshidai tagokból: Kerekes Krisztián, Sülyi Mátyás és Szöllősi Sándor közreműködésével.
 
Alakulásuk után 2 hónappal az első igazi nagy fellépésükre Jászberényben került sor, ahol egy tehetségkutató fesztiválon vehettek részt. Ez arra is jó alkalom volt, hogy a szakmából sokan megismerjék őket. A fellépést követően újabb taggal bővült az együttes Szöllősi Bálint személyében, aki ma is aktív tagja a csapatnak. A bemutatkozás meghozta a várt hatást. Fellépéseik száma egyre gyarapodott, többnyire Jászberény szórakozóhelyei látták vendégül az együttest. Sok próba és gyakorlás után rövidesen elkészült első saját kiadású kazettájuk, melyet akkori fellépéseik során már terjesztettek.
 
A következő időszakban ismét változások történtek a zenekar életében, a banda újra három taggal folytatta kísérleteit a zenei stílusok között. A kezdetekben a ritmusos rockzenét képviselték. A későbbiekben egyre nagyobb érdeklődést mutattak a blues – zene iránt. Saját számaikon kívül több sikeres együttestől játszanak feldolgozásokat: Guns’ n Roses, Hobo Blues Band, Tankcsapda, Beatrice, Ákos…és még lehetne sorolni.
 
Nevük, „Experience”, mely lefordítva annyit jelent „tapasztalat”, jól tükrözi az akkori fiatalokból álló együttes igényeit a zenei tapasztalat és tudás megszerzése iránt. Igaz, zenei alapképzettség nélkül vágtak bele, mostani tudásukat könyvekből, a próbák, gyakorlások során és egymás segítésével érték el.
 
Az évek folyamán többször is változott a zenekar összetétele. Első énekesük és egyben a zenekar dobosa Sülyi Mátyás volt hosszú időn keresztül, majd Mátyás visszahúzódva a dobok mögé átadta helyét egy szintén jánoshidai fiatalnak Lékó Róbertnek, aki szintén hosszabb ideig volt az együttes énekese. Egy új dobos csatlakozásával Mátyás ismét kezébe vehette a mikrofont, amit azóta is ural minden egyes koncerten. Az elmúlt néhány évben újabb személyi változások történtek, de lassan kialakult a zenekar mai felállása, amelyben már jó ideje játszanak.
 
Sülyi Mátyás: ének
Kalmár István: dob
Turóczi Attila: szólógitár
Szöllősi Bálint: basszusgitár
Kerekes Krisztián: szólógitár

 
Az utóbbi időben nagyon kevés alkalommal élvezhettük e helyi zenekar koncertjeit, de a csapat még egyben van, nem bomlott fel, ahogy ezt sokan hangoztatják. Az egykori fiatal srácok mára már „felnőttek”, dolgoznak, megnősültek, így nehezebb összehangolni a próbákat, a fellépéseket. Ha máskor nem is, de a település Falunapi rendezvényén szinte mindig találkozhatunk velük. A fiúk problémáik, elfoglaltságaik ellenére ma is azon vannak, hogy zenekaruk fenn maradjon, és hogy szolgálja a rajongók és mindenki szórakoztatását.
 
Jánoshidai Amatőr Színjátszó Csoport
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A helyi színjátszó társulat 2010 őszén alakult a településen Mészárosné Vas Márta pedagógus kezdeményezésére, aki a csapat irányítója, a darabok rendezője. A heti rendszerességgel próbáló csoport rengeteg energiát és időt fordít arra, hogy évente két alkalommal kellemes kulturális programot nyújtson az érdeklődő lakosság számára a helyi Faluház színpadán.  A lelkes sereg 2010 decemberében mutatkozott be első alkalommal, nagy sikerrel. A csoportban vegyesen vannak helyi fiatalok, felnőttek egyaránt, létszáma 20 fő körül változik.
 
Eddig bemutatott darabok:
2010 karácsony: Pásztorjáték
2011 Falunap: Moliere: Kényeskedők
2011 karácsony: Gárdonyi Géza: Karácsonyi álom
2012 falunap: Beaumarchais: Figaró házassága
2012 december: Molnár Ferenc: Üvegcipő
 
 
Jánoshidai Felnőtt Kórus

 
A helyi felnőtt kórus 2006-ban alakult Máténé Vaskó Teodóra kezdeményezésére. Az idők folyamán nagy változásokon ment keresztül a közösség. Miután a karvezető elköltözött a településről, a kórus egyik tagja, egy hajdani tanítvány, Menyhárt Anna vette át az irányítást egy évre, majd az ezt követő zűrzavaros néhány hét után Mészárosné Vas Márta szervezte újjá a csoportot. Az azóta töretlenül működő kórus állandó résztvevője a helyi rendezvényeknek és szívesen elfogadják a meghívást más települések eseményeire is.
Repertoárjukban megtalálhatók egyszerűbb és többszólamú népdalfeldolgozások, komoly kórusművek, musical és egyéb könnyűzenei dalok. 2011-ben a település 825. évfordulója alkalmából egységes blúzt kaptak a Jánoshida Községéért Közalapítványtól. A csoport létszáma 21 fő.
 
„Hidi” Asszonykórus
 
 
A helyi nyugdíjas klub tagjaiból szerveződött lelkes csapat 1998 óta színes közössége Jánoshidának. Kerepesiné Antal Ibolya pedagógus vezetésével évről évre szebbnél szebb népdalcsokrokkal örvendeztetik meg az érdeklődő közönséget a különféle rendezvények alkalmával. Nem csak a népdalok szeretet köti össze őket, hanem az is, hogy ezeken keresztül megszerettethetik másokkal is ezeket a népi hagyományokat. A helyi események állandó résztvevői.
 
Minden évben képviselték Jánoshidát a Jász Világtalálkozókon. Szerepeltek már aratónapokon, dalos találkozókon és szívesen elfogadják a más települések rendezvényeire szóló felkéréseket is. Csodaszép egységes jász viseletüket mindig siker övezi. Minősítő versenyen kétszeres ezüstkoszorús kitüntetést szereztek. Repertoárjukban elsősorban a Jánoshidán gyűjtött népdalokat kötik csokorba, de szívesen éneklik más tájegységek dalait is. 2012 óta alkalmanként citerakísérettel adják elő műsorukat, amivel szintén nagy sikert aratnak mindenhol.

Forrás: www.janoshida.hu


Ilyet még nem látott: a férfinek különleges tehetsége van

A Jászság füttymesterét, Varga Antalt gyermekkorában ragadta magával a füttyszóval éneklés tudománya. Magyar nótákat, slágereket fütyül különleges tehetségével. Lapunknak azt is elárulta, hogy egy focimeccsen a lelátóról milyen technikával fújt a kapuba gólt kedvenc csapatának.

Azt már megszoktuk, hogy vannak, akik jó énekhanggal születtek és csodásan énekelik a különböző slágereket. Mindez füttyszóval dalolva bizonyára keveseknek sikerülne. A jánoshidai Varga Antal, vagy ahogy sokan nevezik „Füttyös Anti” gyermekkorában ismerkedett meg a füttyszó művészetével. Találkozásunkkor éppen a lovakat etette, természetesen fütyülés kíséretében.
— Hetedik osztályos voltam, amikor egy iskolai sportrendezvényen az első három helyezett közé kerültem és nyereményként kéthetes zánkai táborozást kaptunk. A táborban hallottam Kiss Istvánt, egy mesterszállási fiatalembert fütyülni. Csodálatos volt őt hallgatni és hatására kezdtem el gyakorolni. Azóta sajnos nem találkoztam ihletőmmel, nem tudok róla semmit. Talán lehet, hogy olvassa az újságban ezeket a sorokat és magára ismer. Évtizedek elmúltával szívesen találkoznék és beszélgetnék vele — mondja Varga Antal.
A zánkai táborból Anti élményekkel tért haza, a fütyüléssel életre szóló barátságot kötött. Sokat gyakorolt, mindenhol, még az utcán is fütyült, ezért nevezték el „Füttyös Antinak” Először a különböző füttytechnikákat, hangokat próbálgatta, amelyekből sok gyakorlást követően népszerű nóták, slágerek kerekedtek vagyis fütyülődtek ki. Magyar nótákkal és népdalokkal kezdte, majd a könnyűzene slágereinek széles palettáját elfütyülte. Kedveli Brahms magyar táncait, az Apostol együttes dalait, a cigánynótákat. Idővel jászsági rendezvényeken is fellépett és a közönség megismerhette tehetségét.
— Amikor füttyszóval énekelek, nem a nyelvem mozog, hanem az arcizmaim és levegővel képzem a hangot. Fontos, hogy nagyon jó legyen az akusztika, ahol fütyülök. Van egy érdekes történetem, amikor egy focimeccsen gólt fújtam be a kapuba. A focipálya melletti lelátón ültem és tizenegyest füttyentettem. Erre a játékosok megálltak, mert azt hitték, hogy a játékvezető sípolt. Közben pedig a kedvenc csapatom egyik focistája gólt rúgott.
A játékvezető kérte a rendezőséget, hogy vegyék el a sípot attól, aki fütyült. Természetesen nem találták senkinél a sípot. Füttyentésemmel nem lehettem népszerű sem a bírónál, sem az ellenfél csapatánál. A történtek ellenére a gólt megadták, hiszen nem a játékvezető fújt — meséli Anti.
A füttymester számára a füttyszóval éneklés nyugtató, erőt adó tevékenység. Az állatoknak is mindig énekel, a jószágok már úgymond értenek rá, felismerik gazdájuk füttyszavát. Az eladott lova is megismerte Antit, amikor az új gazdájánál találkoztak. Elkezdte füttyszóval üdvözölni a jószágot, az pedig jelezve, hogy megismerte, kinyerített az istállóból.

Jótékonysági estek szervezésével segít másokon
Varga Antalt a Jászságban nemcsak füttymesterként ismerik, hanem a jánoshidai helyi előadók jótékonysági estjének megálmodójaként és szervezőjeként is. Példaértékű kezdeményezéséért 2008-ban megkapta a jánoshidai önkormányzat „Év embere” kitüntető díját. A jótékonysági estet idén márciusban immár nyolcadik alkalommal szervezte meg. A helyi amatőr előadók az adakozókkal együtt az est bevételéből jánoshidai rászoruló családokat támogattak. Az adománygyűjtés mellett a rendezvény célja, hogy kulturális lehetőséget biztosítson a helyi lakosoknak, valamint kibontakozást a művészeknek.


http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/ilyet-meg-nem-latott-a-ferfinek-kulonleges-tehetsege-van-436727

https://www.youtube.com/watch?v=iIF37BMSmEM

JászágóA Jászágói Népdalkör

 

A Jászágói Népdalkör 1995-ben alakult. Célja, hogy felkutassák, megőrizzék a Jászság népdal kincsét, régi idők dalait. Arra vállalkoztak, hogy e kincseket átadják az utókornak. Rendszeresen szerepelnek a községi rendezvényeken. Megalakulásuk óta részt vesznek a Dalos és Jász Világtalálkozókon.

Eredményeik: 1996-ban elnyerték a Jászok vándorserlegét. Részt vettek a Néprajzi Múzeumban a jászok és kunok közös ünnepén.

1997-ben ezüst minősítést nyertek. 1998-ban a Jászágón megrendezett VI. Jászok találkozóján Arany Fokozatot értek el.

2000-ben VIII. Jászsági Dalostalálkozón ARANY FOKOZATOT értek el.

2004-ben a XII. Dalostalálkozón a Jászok Egyesületének vándorserlegét nyerték el. Hangjukat hangkazetta és CD lemez is őrzi.

2011 szeptembere óta Kiscsillag Népdalkör néven 10 gyermekkel utánpótlás csoport is működik!

Dalköri próbáinkat csütörtökönként 14 órai illetve 15 órai kezdettel a művelődési házban tartják.

A csoport szívesen fogad meghívásokat kulturális rendezvényekre!

 

A Népdalkör vezetője:
Kovács Zoltánné Lajos Krisztina
tel: 06 30 - 485 78 30
e-mail: kovacsnekriszta1978@gmail.comJászalsószentgyörgyRozmaring Asszonykórus


 

 

A Rozmaring Asszonykórus 1997-ben ala­kult. Cél­juk: a nép­da­los hagyo­má­nyok megőr­zése volt. Vezető­jük: Eger­völ­gyi Józsefné tanárnő, kivel több szak­mai díjat, elis­me­rést sze­rez­tek. A népi kul­tu­rá­lis hagyo­má­nyo­kat, első­sor­ban nép­dal és nép­dal­hoz kötődő dalos hagyo­má­nyo­kat őrzik meg Jászal­só­szent­györ­gyön is. Jelen­leg 12 tagot vezé­nyel kar­na­gyunk: Eger­völ­gyi Józsefné.

 

 

 

Jelenleg is az utánpótlás keresés a legfontosabb feladatuk, munkájukat nehezíti hogy a fia­ta­labb kor­osz­tályt már más zenei irány­zat érdekli. De ahogy vezetőjük nyilatkoztott: amíg az asszo­nyok bír­ják erő­vel és egész­ség­gel, addig köte­les­sé­gük­nek érzik, hogy a kórus­pró­bá­kon és a sze­rep­lé­se­ken a leg­ki­emel­kedőbb tel­je­sít­ményt nyújtsák.JászapátiJászapáti Városi Vegyeskar


A Jászság és Jászapáti város kulturális életében is jelentős szerepet betöltő Városi Vegyes Kar jelenlegi formájában több mint 20 esztendeje működik, jogutódjaként az Árki Kornél vezette Szövetkezeti ÁFÉSZ kórusnak. Az 1988-ban alakult női kar 1995-ben történt karnagyváltással egy időben a hét éven át csak kivételes alkalmakkor szereplő férfiak állandó tagokká válásával vált vegyes karrá.
A kórus szakmai vezetését tíz éve töretlen lelkesedéssel Réz Lóránt orgonaművész végzi, aki a Jászság egyik prominens művészegyénisége. A Jászapáti Városi Vegyes Kar és Színjátszó Kör művészeti vezetőjeként segíti a Jászság kulturális örökségének minél szélesebb körben történő megismertetését. Az általa vezetett kórus taglétszáma évről évre növekszik, tagok életkora és foglalkozása tekintetében jellemző a sokszínűség, a tagok többsége pedagógus.
www.jaszapativegyeskar.hu
 
 
Muskátli Népdalkör

 
A Népdalkör 1972-ben alakult 7 fővel, olyan énekelni szerető emberekből, akik a népi ének és zenekultúra iránt érdeklődnek. Karnagyunk: Fodor Dénes.

Kezdetben Menyecskekórus, majd Pávakör néven tevékenykedtünk, majd a fennállásunk 25. évfordulóján vették fel a Muskátli Népdalkör nevet.

Az egyesület az évek folyamán szép sikereket értek el, a szépszámú felkéréseknek köszönhetően a megye számos településére, és nem utolsó sorban külföldre (Németország, Ausztria, Franciaország) is eljutották az egyesületünk jó hírét.

Több minősítésen vettek már rész, amelyeken bronz, ezüst és arany minősítést is szereztek már.

Az egyesület indította útjára a Jász- Dalostalálkozót 1993-ban, amely szép hagyományként a térségen végigvándorolt, s nagy örömünkre a X. találkozót is népdalkörünk rendezhette meg.

2002-ben már 30. évfordulónkat ünnepelték, a régi kis csoport mára már 30 főre gyarapodott, de a lelkesedés és a népdalok iránti elkötelezettség és szeretet a régi maradt. Sajnos minden évben van olyan tagjuk, aki betegségre, vagy korára való hivatkozással elhagyja a népdalkört. Örömükre azonban eddig még volt helyettük újabb jelentkező, így nem változik a létszámuk. Az éneklés szeretete mellett fontosnak tartják, azt hogy a meghívásoknak mindig és szívesen eleget tegyenek.


 
Hétszínvirág Táncegyüttes

A csoport 1998-ban alakult. Az immár 30 éves néptáncos múlttal rendelkező Jászapáti legaktívabb táncosaiból jött létre, a fiatalok és az idősebb generáció összekovácsolásával.
Az együttes fő profilja a népi hagyományok – ezen belül is elsősorban a néptánc és a népzene – gyűjtése, ápolása és színpadra állítása, kiemelt figyelemmel szűkebb hazájuk, a Jászság táncos és zenei múltjára.
A helyi művelődési ház csoportjaként működnek, heti két alkalommal próbálnak. A csoport jelenlegi létszáma 22 fő. Ezen felül két korosztályban utánpótláscsoportot működtetnek 40 fővel. A működéshez szükséges feltételeket, technikai eszközöket a művelődési ház biztosítja. Az együttes fenntartói a városi önkormányzat, a művelődési ház, a táncosok és szüleik. Az együttes vezetője: Borics László.
Több alkalommal képviselték Jászapátit az „APÁTI NEVŰ TELEPÜLÉSEK TALÁLKOZÓJÁN” Zalaapátiban (1999), Alsónemesapátiban (2001) és Kisapátiban (2002) és tavaly újra Zalaapátiban. Évente több mint 20 alkalommal mutatkoznak be hazai, vidéki és nem utolsó sorban külföldi közönség előtt. 2000. augusztus 20-án svájcban (Bernben) léptek fel. Az eseményről a DUNA televízió is beszámolt. 2002. őszén pedig Franciaországban, Amiens városában vendégszerepeltek egy megyei delegáció részeként nagy sikerrel, 2003-ban Lengyelországban jártak. 2005-ben Franciaország és Anglia volt a nemzetközi bemutatkozás színhelye. Hazai országos fesztiválokon is részt vesznek, ilyen például a nagykállói Kállai Kettős Néptáncfesztivál, vagy a jászberényi Csángó Fesztivál, de nagy sikert arattak a hajdúszoboszlói Nemzetközi Folkhétvége című rendezvényen is, ahol több mint 2000 néző biztatta tapsaival a táncosokat. Több alkalommal jártak Erdélyben is. 2006-ban Vadu Izei-ben egy lakodalmas fesztiválon nyerték el a fődíjat. 2007-ben két alkalommal is Lengyelországban szerepeltek testvérvárosi kapcsolat keretében.
Repertoárjukban megtalálható a teljes magyarországi és erdélyi táncdialektus Rábaköztől Moldváig. A jelenlegi minősítő rendszer szerint MINŐSÜLT EGYÜTTES.
Elérhetőség:
Hétszínvirág Táncegyüttes, Jászapáti
Művészeti vezető:  Borics László,  tel:  57/441-071; 20/913-0998
e-mail:  borics.laci@invitel.hu


http://www.folkdancenet.eu/site/?lang=2&f=13&p=26&e=8

https://www.youtube.com/watch?v=kks13DGea3A

https://www.youtube.com/watch?v=XJg8FDf9POY
 


JászárokszállásGörbe János Színkör


Görbe János Színjátszó Egyesület rövid története Jászárokszállás sok neves színészt, művészt adott a honi színművészetnek. Pethes Imre, Pethes Sándor, Görbe János, Kaszab Anna , Bordás György alakja máig emlékezetes, de Farkas Bálint is korunk ismert művésze. A színi tehetségeknek volt hol bemutatkozniuk, hiszen Jászárokszálláson e század húszas éveitől folyamatosan működtek színjátszó csoportok. Az iparosok, a gazdakör székházában, a jelenlegi művelődési házban alkalmas színpad s nézőtér volt az előadásokhoz. Volt időszak, amikor három, négy társulat is működött a városban. Ezek az előadások nagyon színvonalasak, élvezetesek voltak. Díszletekkel, jelmezekkel, gondos rendezői munkával állítottak színpadra egy-egy darabot. Egészen az ötvenes évek végéig működtek ezek a társulatok, melyek a helyi közösség összetartó erejét, s kulturális igényét is jól példázták. A helyi Népfőiskolai Társaság 1994. évben Méri Géza gyűjtése nyomán, könyv formájában jelentette meg a jászárokszállási népi színjátszás történetét. E könyv megjelenése után fogalmazódott meg az az ötlet, hogy a gazdag színjátszó múltat fel lehetne eleveníteni. Negyven év után a Népfőiskola Társaság kezdeményezésére, az Árokszállásiak Baráti Körével összefogva 1997-ben Kovács Béláné tanárnő vezetésével megalakult a színjátszó kör. Nem kis dologra vállalkoztak, amikor hozzáfogtak Tóth Ede: A falu rossza című népszínművének betanulásához. Az első bemutatkozás óriási sikert hozott, mely további munkára biztatta a színjátszókat. Újraéledt az árokszállási színjátszás, hagyományt teremtett a lelkes csapat, melyet az is igazolja, hogy ebben az évben a l0. színdarab bemutatójára készülnek. Eddig bemutatott színdarabjaik: Tóth Ede: A falu rossza Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül Móricz Zsigmond: Sári bíró Molnár Ferenc: Doktor úr Aldobolyi Nagy György: A Charley nénje Somerset Maugham: Imádok férjhez menni Aldobolyi Nagy György- Romhányi – Katajev: Bolond vasárnap Schönthan Ferenc és Pál: A szabin nők elrablása Vajda Katalin- Fábry Péter: Anconai szerelmesek A Görbe János Színjátszó Egyesület 2006.év április hónaptól társadalmi szervezetként működik és folytatja tevékenységét. Az Egyesület célja: - a színházi kultúra terjesztése, színművek megismertetése - Jászárokszállás város lakossága részére rendszeres szórakozási lehetőség biztosítása - a város által rendezett rendezvények színesítése - színtársulatok találkozóján való részvétel


Elérhetősségek:
Petőfi Művelődési Ház, 5123 Jászárokszállás, Árpád tér l.
Telefon: 06-57-531-040, 06-30-278-49-26
Az egyesület kapcsolattartója: Ádám Gáborné - Major József

 

Tagság:
Az egyesület elnöke: Ádám Gáborné

Az egyesület titkára: Major József

További tagok: Pénztáros: Csikós Erzsébet Művészeti vezető: Kovács Béláné Zenei vezető: Pál Katalin

 

Forrás: www.civilarok.hu

 

 

Parázs Hagyományörző Egyesület


Egy kis néptánccsoport alakult 2001 tavaszán. Első szereplésünk a Skanzenben volt, ahol Jászárokszállásiakkal megtekintettük a Külső Fogadó felépített mását. Idővel ez a kis csoport bővült, átalakult. Ma már közhasznú egyesületként működünk, taglétszámunk 25 fő. Egyesületünk nevéből is következik, hogy minden olyan területtel szívesen foglalkozunk, ami a hagyományok őrzésével ápolásával kapcsolatos. Legfőbb tevékenységi területünk a néptánc és népzene ápolása, tanulása, tanítása. Rendszeresen részt veszünk városi és civil rendezvényeken. Alkalmanként, ha meghívás érkezik, ízelítőt adunk repertoárunkból a környékbeli településeken is. Táncoltunk már: Jászágón, Pusztamonostoron, Jászfelsőszentgyörgyön, Budapesten, Abádszalókon, Abonyban, és több különböző településen a Jász Világtalálkozók alkalmából. Repertoárunk: - Madocsai karikázó - Szatmári magyar verbunk, lassú csárdás és ugrós - Lőrincrévi pontozó és gyors csárdás - Mezőségi magyar táncok - Jászsági pendzsom - Moldvai bál - Dél-alföldi oláhos, lassús és frisses - Székelyfőldi táncok. Már több éve 1-2 alkalommal évente „PARÁZS napot" tartunk. Rendezvényünk általában 3 fő részből áll. Délelőtt a kicsiknek játszóházat tartunk, délután estefelé műsorral szórakoztatjuk közönségünket, és a végén táncházzal zárjuk a napot. Próbáink helye: Petőfi Művelődési Ház időpontja: szerdán 18-20–ig vasárnap 16-19–ig Új táncosokat mindig szeretettel várunk! Jelentkezni lehet próbáinkon, illetve elérhetőségeinken.


Elérhetősségek:
5123. Jászárokszállás, Reviczky utca 1.
E-mail: ParazsHE@freemail.hu
Az egyesület kapcsolattartója: Pethes Kálmán

Tagság:
Az egyesület elnöke: Kovács Zoltán

Az egyesület elnökhelyettese: Sándor Béla

Az egyesület titkára: Pethes Kálmán
Telefon: 06-20-442-93-05
E-mail:
Pethesk@lab.hu


Forrás: www.civilarok.huJászfelsőszentgyörgyRozmaring Pávakör

 

A Rozmaring Pávakör 1981-ben alakult. Sok értékes díj, arany-ezüst minősítés bizonyítja sikeres működésüket a község határain kívül, de azon belül is sok helyi rendezvényt tett színesebbé szereplésük. Felkészülésüket, a szakmai vezető segíti. Megalakulásuk óta 52-en voltak a Pávakör tagjai, sajnos közülük sokan már csak az égiek közül figyelhetik társaik szereplését… A tagok, a foglalkozásokon rendszeresen jelen vannak, melyet hetente egy alkalommal tartanak a Művelődési Házban általában csütörtöki napokon.JászfényszaruBorostyán Társastánc Klub


 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. szeptemberében 16 szalontáncos alakította meg a klubbot. Létszámuk ma már meghaladja a 40 főt, három korosztály táncol folyamatosan. A tánc klub tagjai formációs táncaikkal színesítik a város és a Jászág kulturális és társadalmi rendezvényeit. A táncosok között mindig voltak versenytáncosok is, akik országos elismeréseket is szereztek.

A klub vezetője: Molnár József

Forrás: www.jaszfenyszaru.hu


Fehér Akác Népdalkör


A csoport 1976-ban alakult, volt, amikor létszámuk elérte a 48 főt. Jelenleg 18 állandó taggal működik a népdalkör. Az országban és a jászságban sokfelé szerepeltek, felléptek Rómában és Párizsban is. Országos minősítéseken az utóbbi időkig mindig részt vett a csoport. Bronz, Ezüst és Arany fokozatokkal rendelkeznek, kiérdemelték az Arany Pálma Díjat is.

A népdalkör vezetője: Keresztesi József

Forrás: www.jaszfenyszaru.hu


Iglice Gyermektánc Együttes 

 

 

 

 

 

 

 

Iglice Folklór Kulturális Alapítvány

5126 Jászfényszaru, Fürst S. u. 1.

Tel.: 70/310-4148

Számla szám: 10104260-59129152-00000002

Adószám: 18831195-1-16

 

Bemutató:

1994 szeptemberében Jászfényszarun alakult egy gyermek néptáncegyüttes mely az „IGLICE” nevet kapta.Tagjai alsó és felső tagozatos, valamint néhány óvodás gyermekekből tevődött össze.
A nagy lelkesedés, eredményekkel és sikerekkel párosult, hiszen rövid időn belül rendszeres résztvevői voltak a helyi kulturális rendezvényeknek és hamarosan a környező települések is megismerkedhettek az együttes tudásával. Bemutatkoztak Tóalmáson a Szomszédolás elnevezésű fesztiválon, Gödöllőn a Grassalkovich kastélyban, Budapesten az Országos Gyermeknéptánc Találkozón és még számos helyen az országban. A csoport rendszeres résztvevője a rangos hazai országos gyermek néptáncfesztiváloknak, ahol mindig szép sikereket érnek el. Az együttes néhány tagja az országos gyermek szólótáncfesztivál döntőjén is eredményesen szerepelt. 2000-ben országos szintű felmenő rendszerű Művészeti Fesztiválon vett részt az együttes, melynek elismeréseként a Kapolcsi Művészeti Napokon belül, az Ifjúsági Művészeti Fesztivál Gáláján vendégszerepelhettünk.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az utánpótlás kérdése megoldott volt. Jelenleg az együttes négy csoporttal rendelkezik közel 60 fővel. A gyerekek igyekeznek a lehető legalaposabban elsajátítani a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományait, a táncos szokásokat és ezt a színpadi tánc törvényeihez igazodva hűen bemutatni. Az oktatók, akik a Jászsági Népi Együttes aktív táncosai, fontosnak tartják a gyerekek mozgásra, táncos közösségi életre nevelését.

Ahhoz, hogy az együttes továbbra is ilyen lendületesen dolgozhasson, a csoport vezetői létrehozták az Iglice Folklór Kulturális Alapítványt 1999 januárjában.

Az alapítvány célja, az Iglice Gyermeknéptánc Együttes anyagi fedezetének biztosításán kívül a helyi kulturális értékek, hagyományok őrzése ápolása és kutatása, valamint a különböző tájegységek hagyományainak megismertetése, nemcsak az együttes tagjaival, hanem Jászfényszaru és a környező települések lakóival is. Az Alapítvány magára vállalta a két évente megrendezésre kerülő, tavaly negyedik alkalommal megrendezett, Fény fesztivál anyagi hátterének biztosítását, valamint más fesztiválok és kulturális rendezvények támogatását is.

Az Iglice Gyermek Néptáncegyüttes 1999-ben felvette a kapcsolatot a lengyelországi Zaklichyn városában működő gyermek néptáncegyüttessel, mely kapcsolatból az alapítvány segítségével 2000 nyarán egy kulturális szerződés aláírására került sor Zaklichyn és Jászfényszaru közt. A szerződés aláírása után, a szervezet feladatának tartja a két város közti kapcsolat ápolását és a magyar népi kultúra és tánc megismertetését a lengyel fiatalokkal.

2001 szeptemberétől az Iglice Folklór Kulturális Alapítvány és a jászfényszarui Kooperatív Művészeti Alapiskola és Szakiskola közösen biztosítják az Iglice Gyermek Néptáncegyüttes szakmai és anyagi hátterét.

Bízunk benne, hogy alapítványunk segítségével az együttesből kikerülő fiatalok megállják a helyüket az életben, és hasznos tagjai lesznek társadalmunknak.

Péter Szilárd


Forrás: www.jaszfenyszaru.hu


Lumina Cornu Ifjúsági Szerepjáték és Történelmi Hagyományőrző Klub


A Lumina Cornu Ifjúsági Szerepjáték és Történelmi Hagyományőrző Klub egy csapatnyi jász szerepjátékos álmából nőtte ki magát!
Hivatalosan 2005. február 30.-án alakultunk meg, majd rögvest munkához is láttunk, hogy a környék szétszéledt kalandozóit, játékosait összefogjuk, és közös játékra, találkozókra bírjuk. Azóta részt veszünk a város kulturális és civil életében is.
Ha kell szemetet szedünk, hogy tisztább legyen a város, ha kell műsort rendezünk a városi ünnepségeken, ott vagyunk ahová csak hívnak minket és segítünk örömmel!
Szintén egy kósza ötletből indult, hogy szervezzünk 2005 nyarán egy szerepjáték tábort, melyben megtalálható mind a LIVE, mind az asztali szerepjáték is, azóta nyaranta sor kerül erre az országos rendezvényre.
2 év után büszkén mondhatjuk, hogy bekerültünk az országos köztudatba ezzel is emelve a Jászfényszaru hírnevét.

 

Honlapunk: www.gportal.hu/luminacornu

Email címünk: luminacornuklub@freemail.hu

Erdei Gábor, klubvezető

Forrás: www.jaszfenyszaru.huJászkisérBúzavirág Népdalkör


Alakulás éve: 1992
A szervezet jellege: klub
Bíróságon bejegyzett: Nem
Vezető neve: Bodor Jánosné
Székhely címe: 5137. Jászkisér

Fecske utca 3.
Tag létszám: 16 Fő

2003-ban 12 fővel a nyugdíjas klub tagjaiból megalakult a "Búzavirág Népdalkör". A megalakulást Gubicz András és felesége Csejtei Erzsébet kezdeményezte. A jónevű kör hagyományaira építő, nevét és értékeit átörökítő tagok dolgoznak együtt. Rendszeres közreműködői a helyi és a jászsági rendezvényeknek, munkájukat számtalan oklevél minősíti. A népdalkör karnagya megalakulása óta Fodor Dénes jászjákóhalmi ének-zenetanár. Szép számmal kaptak és kapnak meghívásokat különböző ünnepi és községi rendezvényekre, szántóversenyre, fenyőünnepségre, falunapokra, dalostalálkozókra, jászok világtalálkozójára, dalkörök évfordulóira, különböző fesztiválokra. Nagy örömünkre szolgált az, hogy a jászokra jellemző népviseleti ruhákat — a Gubicz házaspár és a Polgármesteri Hivatal anyagi támogatásával— sikerült minden dalköri tagnak megvarratni. Így bármilyen alkalmi fellépésre különböző fellépő ruhákban tudnak a kör tagjai szerepelni.  
2006-ban az a megtiszteltetés érte a dalkört, hogy a XIII. Jászsági Dalostalálkozó házigazdája Jászkisér lett, mely rendezvény nagysikerű volt. Minden évben nagy sikerrel vesznek részt a nagykörüi "Cseresznye Fesztiválon" valamint az Abasáron megrendezésre kerülő "Katona és Bordal Fesztiválon". Két évente a jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Templomban tartandó nagyszabású "Rozália" napi ünnepségen templomi énekekkel kápráztatja el a résztvevőket a dalkör.
2007-ben először vett részt a dalkör Tiszaszentimrén a "Vidám Művek Fesztiválja" elnevezésű rendezvényen, ahol nagy tisztelettel és szeretettel fogadta a közönség a kör tagjait és együtt énekelték a Summás és Jászsági dalokat a népdalkörrel. Végig néztük és hallgattuk az egész napos műsort, ahol nagyon sok tapasztalatot szereztünk, melyet hasznosítani tudunk a klub, valamint a népdalkör életében, munkájában is. 2008. évben feladatként tűzte célul - természetesen a fellépéseken kívül - a dalkör, hogy minősítést szerez, megmérettetésen vegyen részt. Minden meghívásnak eleget kíván tenni a dalkör, természetesen, ha nem ütközik korábban közölt rendezvény idejével a fellépés.


Forrás: www.civilkiser.hu


Jászkiséri Pedagógus Női Kar


Alakulás éve: 2007
A szervezet jellege: egyesület
Bíróságon bejegyzett: Igen
Bejegyzés dátuma: 2007-08-27
Bejegyzés száma: Kny.60.085/2007/6.
Közhasznúság: közhasznú
Adószáma: 18841376-1-16
Bankszámla száma: 69400434-10003372
Vezető neve: Csillik Ferencné
E-mail: noikar@civilkiser.hu
Honlapcím: noikar.civilkiser.hu
Vezetőségi tagok: Krizsai Györgyné,Gócza Lászlóné, Szabóné Oláh Éva, Balog Ferencné
Székhely címe: 5137. Jászkisér

Petőfi út 1.
Tag létszám: 19 Fő
A szervezet rövid bemutatása:
A zenei kultúra terjesztése, Jászkisér település hírnevének öregbítése, települési rendezvényeken való részvétel, külföldön képviselni a Magyar illetve a Jászság és Jászkisér kultúráját, zenéjét.


Forrás: www.civilkiser.hu


Pendzsom Néptánc Egyesület


Alakulás éve: 1996
A szervezet jellege: Társadalmi szervezet
Civil szervezet jogállása: Közhasznú
Bíróságon bejegyzett: Igen
Bírósági nyilvántartási szám: 1352
Adószám: 18827903-1-16
Vezető neve: Lukácsi György
Honlapcím: www.pendzsom.hu
E-mail: pendzsom@freemail.hu
Székhely címe: 5137. Jászkisér

Hősök tere 3.


Forrás: www.civilkiser.huPusztamonostorPusztamonostori Pávakör

A Pusztamonostori Pávakört lakossági igényre alapozva 1985-ben alapította 17 fő alapította Bibókné Tomcsányi Rozália, a művelődési ház vezetője és Cserta Istvánné ének-zene szakos tanárnő.
 
A pávakör célja az ősi, már-már feledésbe merült népdalok összegyűjtése és közkinccsé tétele, és nem utolsó sorban a zenekedvelő közönség szórakoztatása. Fennállásuk óta miden évben számtalan rendezvényen vettek részt.
 
Ezek közül néhány említésre méltó állomás:
• 1986. 04. 03. - Az első közös fellépés egy községi rendezvényen
• 1986 szeptembere - Váczi György, az Országház könyvkötőjének kiállítása alkalmából rendezett megnyitón történő szereplés
• 1987 decembere - Népzenei együttesek V. országos minősítő versenye Jászfényszarun, bronz fokozat elérése
• 1988 - Az első Pávaköri találkozó megszervezése, melyen részt vett Jászárokszállás, Jászfelsőszentgyörgy, Jászfényszaru és Portelek csoportjai
• 1993. - Országos minősítő versenyen ezüst fokozat elérése
• 1995. 09. 12. - A III. Jászsági Dalostalálkozó megszervezése Pusztamonostoron, ezen arany fokozat elérése
• 1997 - Katonadalok fesztiválja Abasáron
• 1998 - Országos arany fokozat elérése Jászágón
• 1999 - Pusztamonostoron felvételkészítés a Jászsági Népdalcsokor II. számára. A felvétel CD-n és kazettán jelent meg a Jászságért Alapítvány gondozásában, dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivőjének patronálásával
• 2000 - fellépés Gyöngyöspata Millenniumi rendezvényén, a szüreti felvonuláson és gálaműsoron
• Több alkalommal felléptek a kevi Juhászfesztiválon és Pásztordal versenyen, Túrkevén
• A Jászok Világtalálkozóján is rendszeresen képviseli a csoport a települést
• A "Ködellik a Mátra…" elnevezésű regionális népzenei fesztiválon is felléptek Egerben, 2009-ben elhozták a zsűri különdíját
 
2004-ben történt vezetőváltást követően Cserta Istvánnét Agnecz Róbertné vállalta fel a pávakör szakmai vezetését, aki jelenleg is meghatározó egyénisége a csoportnak. Lelkesen gyűjti a dalcsokrokat könyvekből, népzenei táborokból és szűkebb környezetéből. Fiatalsága és lendülete az idősebb tagokat is magával ragadja. Sikerült fiatalokkal is feltöltenie a Pávakört, ami szakmai fejlődésükre is jótékonyan hatott. Ezt igazolja, hogy a bronz, ezüst, kétszeres arany fokozat, és Pusztamonostorért díj után, térségi minősítés, majd a XIII. országos minősítő versenyen arany fokozat következett.
 
A pusztamonostori pávakör a szakmai megmérettetésekre is nagy gondot fordít, így vettek részt a KÓTA 14 Országos Népzenei minősítő versenyén még 2007-ben, ahol arany fokozatot kaptak. Évente több alkalommal történő fellépéseikre rendszeres próbákkal készülnek. A felkészüléshez a település Művelődési Házában rendezik meg, ahol minden szükséges feltételt biztosítanak számukra.
    Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.