Római Katolikus Templom

Római Katolikus Templom


A község központjában álló római katolikus templom román stílusú oldalkápolnái a 13. századból származnak, a barokk stílusban épült új szentély és homlokzati torony 1757-re datálható. 1971 és 1973 között műemléki kutatás folyt az egykori premontrei prépostságban, amely középkori részkete hozott felszínre. Faragott és kváderkövekből rakott fal került elő a hajó déli oldalán. Az egyik teteje épn, a másiknak a felét egy barokk ablak levágta. A nyolc méter hosszú, faragott kövekből épült fal keleti végénél található a kváderkövekből álló déli kápolna, sokszögzáródású szentéllyel.


1986-ban modern freskókkal gazdagodott a templombelső. A bejárat bal oldalán Keresztelő Sznet János, a templom névadójának életéből vett jelenetek; a jobb oldalon pedig a premontrei rendet alapító Szent Norbert és a szerzeteseket ábrázoló falképet láthatunk.


A kápolna déli oldalán egy félköríves záródású bélletes 13. századi kaput sikerült rekonstruálni. A lábazatokból kiinduló két-két oszlopdísz, bimbós oszlopfőin emberfej ábrázolásokkal. Hasonló lehetett a szimmetrikusan elhelyezkedő északi kápolna is.


A megmaradt rész baloldalán egy kváderkövekből épített pártázatos torony előtt pikkelypáncélos lovagábrázolás, baloldalán karddal az egyik legrégebbi Szent László ábrázoláskészítette:


Forrás: Farkas Kristóf Vince - Pető István: Zarándokúton a Jászságban. Jászfényszaru, 2009.

Szolnok megye műemlékei. Szolnok, 1988


Cím: 5143 Jánoshida, Fő út 1.

Tel: 57/461-082

GPS koorináták:     Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.