Római Katolikus Templom

Római Katolikus Templom


A barokk templomot 1781-ben szentelték fel Jászladányban. A hárombolt-szakaszos hajó szentélye félköríves. Az oszlopos főoltára és mellékoltára copf stílusú. A szószék és a padok készítése 1790-re datálhatók. Érdekes adat, hogy a torony magassága és a templom hossza megegyezik. A toronyban az óra alatt kovácsolt korláttal kerített tűzfigyelő erkély.

 

Az egyházat Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték fel. A Szűz Máriát ábrázoló főoltárképet Antal Sándor festette 1924-ben. A festményt magába foglaló díszes oltárépítmény két oldalán Szent István király és fia, Imre herceg barokk szobra áll. A főoltárkép felett pedig a Jászkürt is helyet kapott. A két mellékoltárt, Szent Anna, illetve Szent Háromság, valószínűleg Johann Lukas Kracker tanítványai készítették. A Jézus szíve mellékoltár festménye ismeretlen mester munkája. A freskókat Takács István mezőkövesdi festőművész készítette 1961-ben.

A templom orgonáját Dangl Antal aradi orgonakészítő emelte 1893-ban.

1898-ban épület a templomkertben található lurdi kápolna. 2000-ben ismeretlenek ellopták a faszobrokat. A hívők támogatásával adakozást szerveztek. Mária és Bernadett alakját Hegedűs István gyöngyösi szobrászművész újrafaragta. A kápolnát 2001. májusában, Anyák napján újraszentelték.készítette:


Forrás:  Farkas Kristóf Vince - Pető István: Zarándokúton a Jászságban. Jászfényszaru, 2009.

Hírek = Redemptio 8. évf. 3. sz. (2001. június) 7. p.

Szolnok megyei műemlékek. Szolnok, 1988.


Cím: 5055 Jászladány, Hősök tere 9.

Tel: 06-57-454-065

GPS koordináták:    Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.