Római Katolikus Templom

Római Katolikus Templom


Jászkiséren a katolikus vallásúak 1773-ig csak magánházakban mutathatták be a szentmise áldozatát. Dósa Pál jászkapitány adományából épült fel a Szent Kereszt feltalálása plébániatemplom. A barokk kápolnát 1829-ben tovább bővítették Pírker János László egri érsek anyagi támogatásával. Ezt a régi templomot pedig 1905-ben lebontották és telkén épült fel a ma is látható neoromán stílusú templom, melyet 1906. október 7-én szenteltek fel. A Foltin János prépost felajánlásából épült templomot Nagy Virgil mérnöktanár tervezte. Az ő tervei alapján készültek a padozat, a szószék és az oltárok építménye is. A templomtorony földszintjén álló neoromán kapuat dísze a kőből faragott Jézus dombormű, két oldalt angyalokkal. A templom orgonáját a pécsi Angster cég készítette.


A kereszthajójában a jobboldali mellékoltár Szűz Mária tiszteletére készült, a baloldalon álló mellékoltár festménye Szent István királyt ábrázolja. A kereszthajó déli részén található oltár tetején áll az első magyar király fából készült szobra. A deszkázaton pedig Szent László és Szent Imre herceg festménye látható.


A Foltin János által adományozott harangokat az 1. és 2. világháború során elvitték. Napjainkban a templom tornyában három harang lakik. A lélekharangon nem található felirat, de feltételezhető, hogy az 1773-ban épült templom megmaradt kisharangja. A középső 280 kilogrammos harang felirata: "Mi lesz belőlünk, hogyha te elhagysz. Szent István király tiszteletére ajánlják G. Varga István és neje Nagy Mária, 1925 Szent évben". Átmérője 78 cm, magassága 70 cm. A nagyharang 1956. október 7-én lett felszentelve. Átmérője 126 cm, magassága 90 cm. Szlezák Rafael műhelyében készült a jászkiséri hívek adományából.


 

Forrás: Farkas Kristóf Vince - Pető István: Zarándokúton a Jászságban. Jászfényszaru, 2009.

A jászkiséri katolikus egyházközség története. Jászkisér, 2006.


Cím: 3137 Jászkisér, Kossuth Lajos tér 4.

Tel: 06-57-450-861

GPS koordináták:     Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.