Helytörténeti Gyűjtemény

Helytörténeti Gyűjtemény

 

 

 

 

 

Az 1990-ben létrehozott gyűjteményben régészeti, helytörténeti és néprajzi anyag tekinthető meg. A honfoglalás kori emlékdarabok közül külön említést érdemel egy sírleletből származó női ékszerkollekció.

 

A történeti áttekintés a neolitkori, bronzkori és szarmata leletek bemutatásával kezdődik. A gyűjtemény érdekes darabja egy tojásformájú kultikus tárgy. A középkori Magyarország emlékei közül itt található ritkaság egy emberalakos gyertyatartórészlet. A török pusztítása utáni újranépesedés nyomait a XVIII. századból való építési eszközök és anyagok segítségével lehet végigkövetni. Az 1848-49-es szabadságharc időszakából harci eszközöket állítottak ki, majd az első és második világháború tárgyi emlékeivel zárul a történeti kiállítás.

 

 

 

 

A néprajzi tárlat szép darabjai a világítóeszközök, valamint a kenderfeldolgozás, a szőlőtermesztés, a borászat eszközei. A kiállítás másik része a gyermekszületéssel és neveléssel kapcsolatos tárgyi emlékeket mutatja be, és a konyhai berendezést, valamint a ruházkodási szokásokat tükrözi.

 

Cím: Jászágó, Kókai tér 2.
Telefonszám: 0657/426-184
Nyitva tartás: bejelentkezéssel
Megközelítés: GPS koordináták: 47.593497004205 / 19.853159503613    Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.