Vasné Sass Katalin - népi iparművész

Vasné Sass Katalin népi iparművész


 

Vasné Sass Katalin

Cím: 5100 Jászberény
Tel: 20/3859162
E-mail.: -
Honlap: -

Az általa nyújtott szolgáltatások a következők:
- Egyéni és egyedi megrendelések teljesítése
- Szakkörök szervezése, lebonyolítása

 

 

Vasné Sass Katalin Jászberény szülötte 1982-ben végezte el a jászberényi Tanítóképző Főiskola szervezésében a népi díszítőművészeti szakkörvezetői tanfolyamot. Felkészítője Fejér Mária főiskolai tanárnő volt.


Jelenleg két szakkört vezet Jászberényben és Pusztamonostoron. A jászberényi Fejér Mária Díszítőművészeti Szakkör, és a Jász Népi Díszítő-művészeti Alkotó Közösség vezetője.


Rendszeresen részt vesz megyei és országos továbbképzéseken, konferenciákon. Nemcsak megyei és országos kiállításokon szerepeltek munkái és szakköri tagjainak alkotásai, hanem határainkon túlra – Franciaország, Kína, Németország Japán, Olaszország stb. – is eljutottak hímzéseik.


A hímzésen kívül a népművészet más ágaival is próbálkozik: többek között gyöngyfűzés, szövés, csuhé- szalmafonás, gyertyamártás-öntés, sókerámia, origami, csipkeverés van az érdeklődése középpontjában. Jó kapcsolat alakult ki több vidéki szakkörrel, ahova alkalmanként előadónak is meghívják. 2001-ben a Magyar Művelődéi Intézettől megkapta a Népi Iparművész címet. Évente szervez 1 hetes szakmai alkotótábort az ország különböző tájegységein.


Célja és feladata, hogy először saját tájegységének művészetét ismerjék meg, majd egyes tájegységek hagyományait, hímzéskultúráját eredetiségben kutassák fel, őrizzék meg, fejlesszék tovább, adják át az utókornak. Tagja a megyei szakkörvezetők stúdiójának és a Népi Kismesterségekért Alapítvány kuratóriumának.


A jászberényi Tanítóképző Főiskola tanárnője, Fejér Mária a növendékek mellett felnőttekkel is foglalkozott. Ő is csatlakoztam tanítványaihoz. Három éves tanfolyamon ismertette és szerettette meg velük a népi hímzéshagyományt. Sikeres szakkörvezetői vizsgájuk után is együtt maradtak. Közösségben eredményesebb a munkájuk és továbbra is szükségét érezték tanárunk irányításának. Szeretett tanárnőjüket sajnos már elveszítettük, de ma is együttműködnek. Jelenlegi vezetőjük Vasné Sass Katalin népi iparművész. Jászberényben az Ifjúsági Házban biztosítanak helyet közösségünk havonkénti összejöveteléhez. Jászberény Város Önkormányzatától anyagi támogatást is kapnak. Ugyancsak támogatja munkájukat Kenyeres Sándorné vezetésével a Jász - Nagykun Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület, melynek tagjai. Fejér Mária Díszítőművészeti Szakkör tagjai a foglalkozásokon nemcsak a hímzéssel ismerkednek meg, hanem a népművészet minden ágával, a képzőművészeti alkotásokkal, a népi iparművészettel. is. Ellátogatnak környezetükben dolgozó népi iparművészekhez (mézesbábos fazekas, szőnyegszövő…stb) vagy meghívják őket a szakkör foglalkozásaira. Céljuk a közösségi magatartás formálása, az aktivitás fokozása, a művészeti tevékenység megkedveltetése a szabadidő színvonalasabb kihasználása érdekében. Eredményes munkájukat a gyűjtött hímzésminták és a megvásárolt szakkönyvek segítik.


A Jász Népi Díszítőművészeti Alkotóközösség tagjai és működési területük.

Ambrus Andrásné, Jászapáti
Bordás Anna, Jászjákóhalma
Brodszky Árpádné, Kunszentmárton
Illés Zsuzsanna, Nagykáta
Katona Istvánné, Jászapáti
Király Franciska, Jászapáti
Király Lászlóné, Jászapáti
Kocsis Istvánné, Jászapáti
Lukácsi Ilona, Jászjákóhalma
Misi Éva, Jászberény
Molnár Ferencné, Nagykörü
Nagy Jánosné, Jászapáti
Oszlányi Istvánné, Újszász
Őrsi Istvánné, Polgárdi
Pethes Katalin, Jászágó
Posta Józsefné, Törökszentmiklós
Révész Benjaminné, Tiszaföldvár
Simon Károlyné, Jászalsószentgyörgy
Szabó Pál Antalné, Újszász
Szádvári Béláné, Jászberény
Tábori Lászlóné, Jászladány
Tótáná Fási Mária, Kengyel
Vas Márta, Pásztó
Vasné Sass Katalin, Jászberény


2012-ben a Kultúra napján Jászberény városi kitüntetést kapott a szakkör. A Jász Népi Díszítő-művészeti Alkotó Közösség összefogja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei szakkörvezetőket, irányítja a havi továbbképzésüket.


Könyvajánló: Misi Éva - Szabó Pál Antalné: Jászsági szűcsminták textiliákon című könyv második, bővített kiadása a Jász Múzeumért Alapítvány gondozásában.
A kötet megvásárolható a Jász Múzeumban
(5100 Jászberény, Táncsics Mihály u. 5. 57/412-753)

 

      Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.