Baranyi Lajos - gyertyaöntő

Baranyi Lajos - gyertyaöntő


 

 

Baranyi Lajos
5100 Jászberény, Harag u. 4
Tel: 06-57/403-844
E-mail: -
Honlap:-

 

 

 


Az általa nyújtott szolgáltatások a következők:
- Egyéni és egyedi megrendelések teljesítése


Baranyi Lajos 1935-ben született Jászberényben. Nyugdíjba vonulása után kezdett komolyabban foglakozni a gyertyaöntéssel, majd vágott bele ebbe a mesterségbe feleségével. Oláh Zoltán gyertyaöntőtől tanulta meg a mesterséget, aki szintén jászberényi volt.


A régi időkben a gyertya nélkülözhetetlen fényforrás volt az emberek számára. Mára leginkább a lakásunk dekorálására és hangulatkeltéshez használjuk Manapság akár saját magunk is készíthetünk különböző méretű, színű és formájú gyertyákat. Többféle alapanyagból készülhet, színezhetjük és illatosíthatjuk is őket. Sőt többféle technikával díszíthetjük akár kívül, akár belül. Elkészítése igen egyszerű. A két legnépszerűbb fajta a viasz és a zselégyertya.


Baranyi Lajos először gömbgyertya mártással, majd templomi gyertyák készítésével kezdett el foglalkozni, majd idővel szent képes gyertyákkal kísérletezett, amiket búcsúkban árusítottak. Díszgyertyákat több méretben és színben készítenek jelenleg is.


Általa készített formák: gömb, piramis, csillag, henger, szögletes, tavi rózsa. Ezeket a gyertyákat 15-80 cm közötti méretben készítik.

 

     Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.