Nagy Jánosné - hímzés

Nagy Jánosné - hímzés

 


Nagy Jánosné
Cím: 5130 Jászapáti, Pacsirta u. 23.
Tel.: 0630/5479846
E-mail: -
Honlap: -

 

 

 

 

Az általa nyújtott szolgáltatások:
- hímzett terítők, futók, párnahuzatok
- esetleges egyedi elképzelések megvalósítása előzetes egyeztetés alapján

 

Nagy Jánosné tősgyökeres jászapáti lakos, nem véletlen tehát, hogy a helyi hímzőkör tagja. Már általános iskolába is a saját maga készített táskában vitte a könyveit, iskola után a mezőgazdaságban kezdett dolgozni, mint oly sokan abban az időben, azonban a hímzés, az igazi hobbi és kikapcsolódás végigkísérte az életét, és oly sok örömet okozott.

 

Tagja a Népi Díszítőművészeti Alkotóközösségnek, melynek fő feladata a jászsági szűcshímzés felevelenítése, felhasználása. Közösségük valamennyi tagját fellelkesítve fő feladata lett saját tájegységünk hímzésének ápolása. Az egykori jászsági szűcsmesterség híres tudományát napjainkban csupán a múzeumokban és helytörténeti gyűjteményekben fellelhető subák, ködmönök őrzik. Ezek tanulmányozásával kezdték meg a munkánkat.

 

A hímzőkörben megismerkedhetett számos tájegység motívumaival, mint a Torockói (amelyet igen vastag, durva szövésű vászonra vastag szőr- vagy pamutfonallal hímeztek), a Széki, az Udvarhelyi, valamint a Jász hímzéssel is. Büszke arra, hogy Budapesten, a várban megrendezett kiállítás keretén belül bemutatták egy, a mezőségi hímzését, amellyel Tóth díjat is elnyert.    Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.