Budainé Nyitrai Anikó - fazekas

Fazekas – Budainé Nyitrai Anikó 


 

 

Budainé Nyitrai Anikó
Cím: 5130 Jászapáti, Kazinczy u.9.
Tel.: 06-20/981-4634
E-mail: napraforgo01@citromail.hu
Honlap: www.jaszfazekas.uw.hu

  

Az általa nyújtott szolgáltatások a következők:
• Adott termékekből megrendelés kis és nagytételben;
• Egyéni és egyedi megrendelések teljesítése;
• Fazekas bemutató;
• Gyermekeknek valamint felnőtteknek szakkörök szervezése, lebonyolítása.

 


Sátoraljaújhelyen kerámiaformázó szakmát tanult, a szakmát gyakorlati szinten a gyakorlati Hollóházi porcelángyárban ismerte meg. Miután a tömegtermelés helyett az egyedit szeretett volna alkotni, először Lassú Imre hevesi fazekas népművész segítségével ismerkedett fazekas mesterséggel. Gyakorlati ismereteit később már Jászapátin, Bíró István fazekas bácsi szárnyai alatt igyekezett bővíteni.


A fazekasmester keze alól kikerülő tálak, korsók, fazekak képlékeny állagú agyagból készülnek, amelynek anyaga a szárítást követő égetés során szilárd, időtálló anyaggá válik. Ebben az állapotában a cserép a folyadékot átengedi magán, ezért az edényeket legtöbb esetben mázzal vonják be. Az így kapott szilárd bevonat lehetővé teszi, hogy az edényben folyadékot is tárolni lehessen.


Mindig is lenyűgözte az agyagból készíthető tárgyak sokszínűsége, melynek tényleg csak a fantázia szab határt. Termékeit nagy gyakorlattal, és szaktudással készíti, a lehető legjobb minőségre törekszik. 1993-óta folyamatosan kerámiázik, jelenleg másodállásban.

 

 

     Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.