Borbély Béláné - grillázstorta készítő

Borbély Béláné (Borika) - grillázstorta készítő

 

Borbély Béláné
Cím: 5137 Jászkisér
Tel: -
E-mail: -
Honlap: -


Az általa nyújtott szolgáltatások a következők:
- Egyéni és egyedi megrendelések teljesítése
- Grillázstorta készítés technikájának bemutatása


A grillázst már Mátyás király korában ismerték. Korabeli feljegyzések szerint ugyanis Mátyás Beatrixszel kötött házasságakor a lakodalomban hetedik fogásként pörkölt cukorból készült finomságokat fogyasztott a vendégsereg. A király menyegzőjére pörkölt cukorból formáztak kertet gyönyörű fákkal, gyümölcsössel és madarakkal.

 

 A gyerekek és a önmagakedvéért kezdett el a grillázs készítéssel foglalkozni, amikor gyesen volt. Borosné Esztike néninél leste el a torta készítését. Kezdetben volt, hogy repült a lábos, mert odaégett a cukor, de soha nem adta fel. Első munkája egy hajó volt. Akkor is a legegyszerűbb változatot kereste és a tortához készített szabásmintát, az összeragasztásnál viszont mégis megrepedt a torta, Borika azonban mégis büszke volt magára, hiszen az első munkája volt. Az óvodába is nagyon sok tortát készített a gyerekeknek farsangra, különböző eseményekre. A hagyományos formák (szív) mellett egyre több egyedi tortát készített.


Mostanában gyakrabban keresik meg új, egyedi ötletekkel, amihez szintén maga hozza létre a formát. Gyakran annyira egyediek a kérések, hogy csak egy alkalommal készíti el azokat. Volt, hogy egy erdész házaspárnak szarvasbogarat kellett készíteni tölgyfalevelekkel, mely nagy sikert aratott. Kihívásként tekint egy-egy darab elkészítésére, de pont ez az, ami igazán motiválja, amit igazán szeret. Napokon keresztül gondolkozik, amikor egy-egy új darabot kell készíteni. Sok megrendelője a torta formáját rá bízza a készítőre. Elmondása szerint valamennyi munkához nagyon sok türelem, kitartás szükséges.


Régebben krumplival, cukorrépával formázták a forró masszát. Gyakran használják ma is ezeket az egyszerű anyagokat. Brokának mára már saját kialakult technikája van, vagyis fém korongot használ azért, hogy minél pontosabb, egyenletesebb legyen az illesztés.


Első nagyobb megmérettetésére 2005-ben került sor a HOVENTA Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátótechnikai Szakkiállításon, ahol Magyarország legnagyobb grillázstortájának készítésében vett részt. Pályázat útján választották ki azt a 24 embert, akik részt vehettek a torta készítésében.  Borika minden évben részt vesz Jásztelken, a pörkölttorta fesztiválon is, 2008 novemberében Tápióbicskén járt, ahol a Kárpátmedencei Grillázstorta és Díszmunka készítők bemutatóján és versenyén is sikerrel szerepelt. A verseny témája a hagyományőrzés volt. Itt kapta meg az Arany Diplomát munkájáért, melyre nagyon büszke.


Mára már el tudja mondani, hogy nagyon sok különleges formát (hintót lovakkal, libát stb.) készít. Más olajos magvakkal is dolgozik, mint például szezámmag, mogyoró vagy mák. Régebben csak fehér díszítést alkalmazott, megrendelésre kezdett el színes díszítést alkalmazni. Manapság pedig egyre többen kérnek színes tortát is. Véleménye szerint a fehérrel díszített torta a szebb, de elismeri, hogy színesen sokkal változatosabb formákat lehet készíteni. Egy kiállítás alkalmából Jászkisér címerét is elkészítette, természetesen kék színnel díszítve. De a pörkölttorta mellett mézest is készít. Több alkalommal vett részt Milotán, a Diófesztiválon, ahol egy alkalommal még mézeskalács házikót is készítettek a mézeskalácsosokkal közösen.

 

Borbély Béláné elmondása szerint egyre kevesebben művelik a pörkölttorta késztést és azok is inkább az idősebb korosztályból kerülnek ki. Országszerte 80-100 főre tehető azok száma, akik ezzel a szép szakmával foglalkoznak. Szívesen mutatja be másoknak is a tortakészítés mesterségét. Szeretné, ha a fiatalok közül megtanulnák, ellesnék a torta készítését.  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

     Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.