Jászalsószentgyörgy

A Jászság legdélibb fekvésű községe a Zagyva-folyó bal partján, megközelíthető a 32-es főúton. Folyója a Zagyva, a község nyugati oldalán 3 km hosszan érinti a települést. A község első szálláshelye a mai településtől északra 4 km távolságra terült el. Telek néven ismeretes. Valószínűleg 1389-ben építették a község első templomát Szent György tiszteletére, és erre a névre keresztelték a települést is.

Nevezetességei: Jászalsószentgyörgy műemlék jellegű épülete az 1793-ban, késő barokk stílusban készült római katolikus templom. A község északi határán található az 1850-ben telepített Vadas Park, mely helyi védettségű.
A templomkert külön értékei a szobrok: monumentális kőkereszt Szent János és Szűz Mária szobrával, Szentháromság szobor, „Immaculta” kőszobor, az első világháborúban elesettek emlékére emeltetett hősi emlékmű, és a szép kivitelezésű Lourdesi barlang. A templommal szemben a plébánia mellett a Zagyva folyó lejáratánál áll Nepomuki Szent János szobra, aki a vízen járók védőszentje volt.

     Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.