Jászszentandrás

Jászszentandrás a Mátraaljához közel, Heves és Jászapáti között található. Közúton a 31-es főútról a 32133-as bekötőúton, illetve Jászapátiról a 3228-as úton közelíthető meg.
A település területéről szóló első okleveles adat 1236-ban említ meg egy Endree (Endrefalva) nevű falut. Az első említés Szentandrás néven 1399-ben történt, amikor beiktatták az egri káptalan birtokai közé. 1750-ben a település Jászárokszállás birtokába került, Mária Terézia helybenhagyásával. 1886-ban önálló községi rangra emelkedett Jász Szent András néven.

Nevezetességei: A település legfőbb látnivalója az 1903-ban, neogótikus stílusban épült római katolikus templom és az 1933-ban elkészült templomi freskók, melyeket Aba-Novák Vilmos és Chiovini Ferenc festett.
A Tájház a Jászságra jellemző berendezési tárgyakat, munkaeszközöket mutat be. Az ország első, Európa második szarvasgombász-múzeuma található a községben.
Jászszentandráson a hatvanas években bukkantak a föld mélyében rejlő termálvízre, mely jótékony hatását az Andrástermál fürdőben kamatoztatják.

     Add a Facebook-hoz


JASZSAG.EUA Jászság - (c) JASZSAG.EU, JABE, BL 2011.